Rainbow Yoga & Totems voor Kids

Ieder lijf is bijzonder en vertelt je een verhaal. Net als dat een verhaal een boodschap heeft, heeft je lijf er ook een heleboel voor jou. Soms vertelt je lijf dat je moe bent en dat je wat langzamer mag gaan, net als de Luiaard. Of dat je met heel veel energie lekker snel mag bewegen en dan gaat rennen als een Cheeta of een Jachtluipaard. En als je dan een tijdje veel dingen niet meer ziet of bent vergeten in de snelheid van je ren, dan vertelt de Schildpad hoe je weer met aandacht op de Aarde kunt lopen, bedachtzaam en kalm.

We kunnen veel van de Dieren leren. Ieder Dier vertelt weer een ander verhaal. Ze leren ons om op eigenwijze manieren te bewegen, maar ook hoe je met aandacht precies kunt krijgen wat je nodig hebt (behalve snoep of andere hebbetjes, dat ligt in de winkel ;). Dieren zijn ook nooit stijf, ze houden zich soepel door eens goed te rekken en te strekken wanneer ze dat willen. Ze schudden zich eens flink uit aan alle kanten, zo komt alles weer los en vrij.

Dieren hebben alle Tijd, ze letten niet op de klok, daarmee nemen ze alle ruimte om te doen wat ze graag willen. Ze denken niet veel na, ze doen gelijk wat in hun op komt. Ze laten daarmee zien over welke krachten ze beschikken. En dat zijn er een heleboel!

Wist je dat dieren ons kunnen inspireren met hun Kracht? En dat ze, zonder dat je dat misschien weet, naar je toe komen hun Kracht met jou te delen? Let maar eens op welk dier er vaker op je pad komt, het vertelt je als je aandachtig kijkt en luistert een bijzonder leerzaam verhaal.

Dieren die vaker in je buurt komen, in het echt, op kaarten of in dromen, worden door de Oorspronkelijke Bewoners van Amerika (en Canada) gezien als Totemdieren. Ze brengen je een boodschap waar je een heleboel van kunt leren. Vaak op momenten dat je het nodig hebt of iets hélemaal bent vergeten. Er is veel geschreven over Totemdieren door de mensen die heel goed hebben gekeken en ondervonden wat hun krachten zijn. Daar kun je heel veel van opsteken. Mooi is ook dat je zelf kunt voelen wat een Dier jou wil vertellen. De Kracht die zij hebben, heb jij namelijk ook.

Een handige manier om dat te doen is, door ze na te doen, door precies te volgen hoe ze bewegen, ademen, eten, slapen en dat dan ook zelf te doen. Je kunt het bos in gaan of het open veld en rechtstreeks naar de dieren gaan kijken. Misschien is Totemdier alleen in de dierentuin te vinden of in een heel ver land, dan zijn boeken en  filmpjes op het internet weer heel handig.  Het bijzondere van Dieren is dat ze je zonder dat ze de mensentaal spreken toch kunt verstaan Ze vragen dan om te stoppen met bewegen en vooral goed te kijken en daarbij te luisteren en te voelen wat er binnenkomt. Je kunt de Dierentaal goed verstaan, juist door vaker stil te staan.

We kunnen naast de Dieren ook veel van de Kleuren leren. Wist je dat er een hele Regenboog aan Kleuren in je Lijf zit verstopt? Iedere Kleur vertelt je een verhaal en helpt je bij het groeien. De groei in je lijf zelf, de groei in hoe je met gedachtes, gevoelens en nieuwe dingen om kunt gaan, maar ook hoever je je eigen kleur laat groeien in de energie. Dat noem je de Aura. Soms schijnt een kleur heel fel, soms wat minder. Als de kleuren kunnen stromen dan voel je je fijn en fit. Als er kleuren zijn die niet zo goed kunnen stromen in en om je Lijf, dan kan het zijn dat er iets in de weg zit. Als je weet wat dat is, dan vind je vaak oom de oplossing hoe je die kleur weer kunt vullen. Je vult jezelf dan gelijk weer met energie.

Er zijn sporten of bewegingsleren die veel van de Dieren nadoen en ons ook leren hoe je kunt luisteren en bewegen met de Keuren en Dieren in jezelf. Dat geeft super veel Kracht. In het Oosten van de wereld noemen de mensen (Yogi’s) deze beweging, adem – en concentratie oefeningen Yoga. De oefeningen helpen je om goed te luisteren naar de kleuren in je lijf in verbinding met je hoofd en je hart. De Regenboog, Dieren, maar ook andere Natuurwezens zoals de Bomen en de Planten zijn ook voor Yogi’s een grote inspiratiebron. Ze herinneren ons eraan dat ook wij net als hen een belangrijk onderdeel van de Natuur zijn en altijd met hen zijn verbonden. 

De Natives, de oorspronkelijke Bewoners van Amerika (en Canada) die al eeuwenlang in stammen en families leven in verbinding met de Natuur zijn nauw verbonden met de Regenboog, de Zon, de Maan en Moeder Aarde met alle Elementen, de Dieren, Bomen en Planten. Ze noemen de Wezens uit de Natuur belangrijke boodschappers, Bondgenoten en ze verwelkomen hun aanwezigheid iedere dag. Ze zien hen als belangrijke Leermeesters in hun leven en gaan er een levenslange vriendschap en samenwerking mee aan.

In de Kinderyoga workshops bij Earth Medicine Movement komen de oefeningen van yoga en kleuren van de Regenboog, de Dieren, Planten en Bomen samen. Je beweegt, speelt, ademt en concentreert je samen met een Kleur, Totemdier, Boom of Plant zodat je ze kunt verstaan en in jezelf voelen en als kracht kunt meenemen. Thuis, op school, op een feestje, wanneer je iets héél spannend vindt. Ze zijn altijd bij je en je kunt ze altijd oproepen. Hoe fijn is dat?


Wist je dat je verjaardag je vertelt welk Totemdier er in de Serren stond op het moment dat je geboren bent? Van dat dier kun je ook weer heel veel leren, evenals van de Maan die weer verbonden is met een héle groep Dieren in de Dierenriem en met jou.

Ook worden er in de yogasessies bijzondere verhalen verteld, korte of juist hele lange, waarbij je goed kunt ontspannen. Ze vertellen prachtige boodschappen die je met je ogen gesloten zelfs kunt zien en voelen met misschien wel precies net dat wat jij kunt gebruiken. Zo hoef je niet altijd zelf te lezen, of naar een ver land en op internet te gaan voor inspiratie. Dat is handig en fijn, vooral als je dichtbij jezelf wil zijn.

Deze Regenboog Yoga & Totems workshops zijn te boeken op locatie met voorkeur in de Natuur. Denk aan een stuk Bos, vrij Veld, open tuin met Gras, Strand enz. Met het Rondrijdend Atelier vol materiaal kom ik langs en zorg ik voor een dynamisch en ontspannen dagdeel van 2 uur. Maximum per groep is 6. Een deel van dit aanbod komt ook terug in de Mesa Journeys voor Kids en Gezinnen.